PEC NA PIZZU A DOMÁCÍ PEČIVO

tukove rohliky

Vážení zákazníci, opět se dostáváme k pečení v peci na pizzu a chleba a dnes to bude o pečení vynikajících domácích rohlíků po kterých se jen zapráší.

 Rohlíky většinou pečeme až po chlebu ve vymetené peci, kdy je teplota uvnitř trochu nižší cca 160-180°C. Z důvodů jednodušší manipulace je my pečeme na plechu, který může být vyložený pečícím papírem. Lze je samozřejmě připravovat přímo na dně pece, ale pak je manipulace s nimi trochu složitější, protože se po upečení při vyndavání kutálejí různě do stran.
 Tak nyní k receptu. Těsto na rohlíky je poměrně jednoduché:
 

450 g hladké mouky (i s celozrnnou moukou jsou výborné)

 250 ml voda (pokud chcete rohlíky vláčnější, dejte místo vody mléko)
 

25 g čerstvé droždí

 40 g sádlo
 

1 lžička soli

 1 lžička cukru
 

na posyp podle chuti – hrubozrnná sůl, kmín, mák atd.

 Nejprve do mísy rozdrobíme droždí a přidáme trochu vlažné vody, cukr – rozmícháme a potom přidáme polévkovou lžíci mouky a znovu rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přibližně 15 minut. Vytvoříme kvásek.
 Mezitím si rozpustíme sádlo – tak aby bylo tekuté.
 

Poté vlijeme zbytek vody do mísy s kváskem přidejte mouku, sůl a tekuté sádlo a důkladně těsto zamíchejte až je hladké. Poté si na pomoučněném vále těsto rozdělte na 10 – 12 stejných kousků (my to děláme i s pomocí váhy, protože pak máme zaručeno, že rohlíky budou stejně velké).

 Z každého kousku si vyválíme placku ve tvaru přibližně trojúhelníku (viz. obrázek) a svinutím vytvarujeme rohlík. Je dobré vrchol trojúhelníku navlhčit vodou, aby rohlík po upečení držel pohromadě.

valeni rohliku

pripravene rohliky

Připravené rohlíky můžeme ochutit posypem – stačí potřít vodou a posypat dle chuti. Je možné použít i rozšlehané vajíčko s vodou, lepí to ještě lépe a povrch rohlíků je po upečení lesklý. Takto připravené rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout.

 Pokud si budete chtít nejprve vyzkoušet pečení rohlíků v troubě, tak tam musíte troubu rozpálit na 220°C. V peci Vám stačí opravdu kolem těch zbytkových 170°C a rohlíčky pečeme do zlatova. Po vytažení z pece nezapomeňte rohlíky přemístit na mřížku aby vychladly. Nezaručujeme ovšem že vydrží do úplného vychladnutí, protože vlažný čerstvý rohlík s máslem je velké lákadlo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík

Solverwp- WordPress Theme and Plugin