Pec na pizzu a domácí pečivo
Aktualizováno: 4. 11. 2022
Vážení zákazníci, opět se dostáváme k pečení v peci na pizzu a chleba a dnes to bude o pečení vynikajících domácích rohlíků po kterých se jen zapráší.
Rohlíky většinou pečeme až po chlebu ve vymetené peci, kdy je teplota uvnitř trochu nižší cca 160-180°C. Z důvodů jednodušší manipulace je my pečeme na plechu, který může být vyložený pečícím papírem. Lze je samozřejmě připravovat přímo na dně pece, ale pak je manipulace s nimi trochu složitější, protože se po upečení při vyndavání kutálejí různě do stran.

Tak nyní k receptu. Těsto na rohlíky je poměrně jednoduché:
450 g hladké mouky (i s celozrnnou moukou jsou výborné)
250 ml voda (pokud chcete rohlíky vláčnější, dejte místo vody mléko)
25 g čerstvé droždí
40 g sádlo
1 lžička soli
1 lžička cukru
na posyp podle chuti - hrubozrnná sůl, kmín, mák atd.
Nejprve do mísy rozdrobíme droždí a přidáme trochu vlažné vody, cukr - rozmícháme a potom přidáme polévkovou lžíci mouky a znovu rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přibližně 15 minut. Vytvoříme kvásek.
Mezitím si rozpustíme sádlo - tak aby bylo tekuté.
Poté vlijeme zbytek vody do mísy s kváskem přidejte mouku, sůl a tekuté sádlo a důkladně těsto zamíchejte až je hladké. Poté si na pomoučněném vále těsto rozdělte na 10 - 12 stejných kousků (my to děláme i s pomocí váhy, protože pak máme zaručeno, že rohlíky budou stejně velké).
Z každého kousku si vyválíme placku ve tvaru přibližně trojúhelníku (viz. obrázek) a svinutím vytvarujeme rohlík. Je dobré vrchol trojúhelníku navlhčit vodou, aby rohlík po upečení držel pohromadě.


Připravené rohlíky můžeme ochutit posypem - stačí potřít vodou a posypat dle chuti. Je možné použít i rozšlehané vajíčko s vodou, lepí to ještě lépe a povrch rohlíků je po upečení lesklý. Takto připravené rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout.
Pokud si budete chtít nejprve vyzkoušet pečení rohlíků v troubě, tak tam musíte troubu rozpálit na 220°C. V peci Vám stačí opravdu kolem těch zbytkových 170°C a rohlíčky pečeme do zlatova. Po vytažení z pece nezapomeňte rohlíky přemístit na mřížku aby vychladly. Nezaručujeme ovšem že vydrží do úplného vychladnutí, protože vlažný čerstvý rohlík s máslem je velké lákadlo.
